نخستین جلسه مجلس شورای ملی
این مجلس در دومین جلسه که روز بعد (۱۵ مهرماه ۱۲۸۵) برگزار شد، صنیعالدوله داماد شاه را به ریاست خود و وثوقالدوله - مردی را که بعدا با گرفتن رشوه و وعده پناهندگی سیاسی در لندن، با امضای یک قرارداد، ایران را تحت الحمایه انگلستان قرارداد - به نیابت ریاست مجلس برگزید. پس از آن خانه میرزا حسینخان سپهسالار (صدراعظم معروف دوره ناصری) واقع در میدان بهارستان (جنب مسجد و مدرسه سپهسالار) به تشکیل جلسات مجلس شورای ملی اختصاص یافت که تا انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ ه.ش بیشتر جلسات در همانجا تشکیل میشد.
براساس اولین نظامهنامه انتخاباتی مجلس که توسط مجلس موقت یا مجلس موسسان تدوین شد، انتخابشدگان به ۶طبقه تقسیم میشدند: شاهزادگان و قاجارها، روحانیون و طلاب، اعیان و اشراف، تجارداری تجارتخانه معین، مالکان با حداقل هزار تومان دارایی و صنعتگران و پیشهوران از صنوف شناخته شده و دارای مغازهای با شرایط مشخص. تعداد نمایندگان نیز ۱۵۶ تن بودند که از این تعداد ۶۰ کرسی به تهران و ۹۶ کرسی به دیگر ایالات اختصاص داده شده بود.
ترکیب مجلس اول به این شکل بود: ۲۶ درصد نمایندگان روسای اصناف، ۲۰ درصد نمایندگان روحانیون و ۱۵ درصد نمایندگان تجار و مابقی از سایر گروهها و طبقات. براساس اولین نظامنامه انتخاباتی، کسانی میتوانستند رای بدهند که صاحب ملکی باشند یا حداقل ملک آنها هزار تومان قیمت داشته باشد.